2011. július 31.

Upper West side - Columbia Egyetem (+staten island 2.)

Szerdai napomat Ágival töltöttem, majd jött anyuka barátnője a kisfiával. Megkért vigyem el a gyerekeket a játszótérre. Kicsit aggódtam mert magam elé képzeltem egy elkényeztetett 6 éves kisfiút és enyhén szólva kivert a víz. Ági déli alvása után érkeztek így ahogy vissza értem vele a parkból indultunk is a kisfiúval és Ágival a játszótérre. Sergio-nak hívják a kisfiút, anyukája spanyol apukája kubai de ő is adoptált méghozzá Kolumbiából. Hogy is mondjam, Sergio egy Casanova lesz:))) Nagyon jóképű kisfiú és érződik anyuka európai ráhatása. Rengeteget beszél és rengeteget mosolyog és érdeklődik a másik iránt, de talán egy 6 évesnek ilyennek is kell lennie. Williamsburgben laknak ami mondhatni elég jó helynek számít Brooklynban. Szülei művészemberek, elmesélte, hogy sokszor hajnali 4 kor fekszik le mert otthon buli van:))). Remélem még sokszor fogok vele találkozni:)

Majd munka után elugrottam egy pici thai étterembe, elvitelre kértem a kaját és elindultam Manhattanbe, hogy újra kompozzak Staten Island-ra! Nagyon szép volt az idő így ismét rengeteg képet csináltam. Elővettem a kis vacsorám beraktam  Bruce Springsteen-t fülesbe és kiültem a hajó hátuljába. Oda fele mindig tömeg van, de vissza felé szinte csak a turisták vannak a hajón.














A komp ami átvisz Staten Islandra






 Péneken Lacey-vel mentem moziba. Kiléptem a házból és láttam, hogy esőre áll így visszamentem esernyőért. Lacey közben írt h vár a starbucks-ban. Mire felértem a metróból már nagyon esett és még fújt is a szél eszeveszettül. Nem akartam elkésni, nem szeretek késni! Ezért mikor a lámpa zöldre váltott neki iramodtam.....nem kellett volna....mire átértem a túloldalra nem maradt száraz ruha rajtam, oldalba kaptam egy kis hurrikán erejű szelet. Muszáj volt a legközelebbi helyre beállnom, ami egy metró aluljáró volt, gyorsan lefutottam és felmértem a károkat haha. A nadrágom teljesen elázott a táskám bírta de az ing ami rajtam volt az is csurom víz lett. De a metró aluljáró sem volt biztonságos, mivel az esővíz oda folyt le....itt így van megoldva az elvezetés, ha esik, lemegy mind az aluljárókba.  Nah aztán erőt vettem magamon, gondoltam ennél vizesebb már nem lehetek és átfutottam a starbucks-ig, majd közöltem Lacey-vel h így nem tudok beülni egy hűtött moziba. Azt tanácsolta, h próbáljam meg megszárítkozni a wc-ben, valamennyire sikerült is. És mivel volt nálam zokni meg pulcsi (kifejezettem mozilátogatás céljából) így mégis bevállaltam a mozit, főleg mivel 1 jegyért 2 filmre ültünk be haha. Szeretem az amcsi mozikat, tetszik ahogy hangosan beszólogatnak, felsóhajtoznak. Kár, hogy otthon nem vagyunk ennyire nyitottak:(

Szombaton Rozival találkoztam, elmentünk a Columbia egyetem campusába(Upper West Side-on). Elég üres volt, így elhatároztuk, hogy szeptemberben mindenképp vissza kell még jönnünk. Még ez előtt beültünk a magyar cukrászdába ahol volt dobostorta, krémes, rétestészták...Rozi mákos rétest kért, én meg egy görök baklavát haha. Elég drága hely és az eladók sem beszélnek magyarul a sütiken kívül semmi magyaros nincs ott. Majd vettünk vmi kaját és elmentünk a central parkba vmi ingyenes jazz koncertre.

Upper West Side (central park)

baklava

mákos rétes

Columbia Egyetem campus










Ezután Rozi haza ment, mert este el kellett altatni a kis Eve-t. 

És most had szóljak pár szót a new york-i metró közlekedésről. Aki NYC-ba tervez jönni, az készüljön fel rá, hogy itt semmi sem az aminek látszik. Rengeteg metró vonal van, hétvégén és késő esténként viszont minden rend felborul. A metrók össze-vissza járnak! ÉS sehol nem tájékoztatnak róla, volt h 1 órát vártunk a metróra mire kiderült, h most épp nem jár. Volt, hogy olyan metrók mentek el a szemünk előtt, amik elvileg nem is arra járnak....TELJES KÁOSZ! Ha a metrón ülsz akkor a vezető bemondja az éppen aktuális változtatásokat, de ha turista vagy aki épp nem beszéli olyan jól a nyelvet, vagy épp csak most tanulgatod azt, akkor esélyed sincs, hogy megértsd. Elég nagy balgaságnak tartom, hogy a világ egyik leghíresebb, turisták által leginkább látogatott városban képtelenek a tájékoztatásra. Néha kiragazgatnak papírlapokat, hogy ez és ez nem áll meg itt. De a hétvégéket érintő változtatásokat nem írják. Oh de igen, van egy faliújság ahol prímán leírnak mindent, de tudjátok mennyi metró vonal van???Kb. 22! Az ember egyszer átolvassa a leginkább őt érintő változtatásokat, de a többit már nem. Aztán mikor esetleg átszállna másik metróvonalra akkor ott áll a kakiban és reménykedhet, hogy az épp arra jövő metró esetleg jó irányba megy majd.

Ma, vasárnap van. Nem tudom mit csináljak még. Lehet Rozival kitalálunk valamit, de lehet bemegyek és nézek lencsét a gépemhez!
Jah, augusztus 6.-ától a családdal megyek Maine-be. 2 hétre! Sajnos nem biztos, hogy lesz internetem ott:( De azért írok bejegyzéseket és amikor net elé kerülök felrakom nektek!

  
Flatiron épület







Puszi: Juca

5 megjegyzés:

  1. Szia Juca,
    Azért is örülök, hogy ilyen sok képet csinálsz, mert mindig megnyugszom mikor látom, hogy semmi nem változott New Yorkban. :) És ha visszamegyek, akkor ugyanolyan otthonosan fogom magam érezni, mint régen.
    A metrókkal nekem nem volt ilyen problémám, valahogy mindig megtaláltam a kiírást a változásokról. De az is lehet hogy mióta elmentem, lazábban veszik ezeket és tényleg nem tájékoztatnak. :/
    Jó utazást Maine-be! Én csak szépet és jót hallottam erről az államról. Lehet hogy jó is lesz, hogy egy kicsit kimozdultok a természetbe a city zaja elől. De az is lehet hogy unatkozni fogsz :) Akkor majd menj fotózni. :)
    Üdvözlet a hűvös és esős Európából

    VálaszTörlés
  2. Szia Juca!

    Jajj annyira szepek a fotoid csak amulok es bamulok:) Remelem,hogy nemsokara en is lathatok mindent a sajat szememmel..Egyebkent eppen a metroval kapcsolatban lett volna par kerdesem ,de fokent a jegyeket illetoen.Gondolom a berlet draga ,de Londonban volt ilyen feltolthetos kartyas dolog.Az esetleg ott is mukodik?En is eppen ma neztem Maine-t,hogy milyen messze is van,mert szivesen elmennek oda.Bizos nagyon jó lesz.Majd jo szorakozast es csinalj nagyon nagyon sok fotot :)
    Puszi

    VálaszTörlés
  3. Én is pont néztem, hogy nagyon megtanultad kezelni azt a gépet :P
    Milyet is vettél? és mekkora objektíved van hozzá? :D Gyönyörűek a képek!!!!
    De jó lenne ott lenni :)

    VálaszTörlés
  4. Csilli: De örülök, hogy írtál a blogomba!Remélem jól vagy!!!Sajnos a metrók össze vissza mennek hétvégén, van kiírás de az ember nehezen tart észben 10-féle útvonal módosítást. Főleg, h mindig spontán találjuk ki merre megyünk. Lehet most több az átalakítás mint a te idődben:).


    Bianka: Maine szerintem hulla unalmas:) De biztos jó érzés lesz a városi zsivaj után ott eltölteni egy kis időd. A sziget ahova megyünk nagyon szép, alig várom, hogy fotózgathassak!!:) A metrójeggyel kapcsolatban keress meg skypon!Szívesen segítek mindenben!Ésésésés alig várom h itt legyél!

    Dóri: Nikon d51000-om van, épp ma derült ki h nem jó, hnap kicserélik egy újra:)Az objektív a gyári obi, nem épp a legjobb, felhőkarcolókat nehéz fotózni vele de majd gyűjtök másikra!

    VálaszTörlés
  5. Szia Juca!

    Nagyon jó olvasgatni a blogod pláne mivel én is Amerikába készülök jövőre a Svájci Au-pairkedésem után. Egész pontosan NYC a nagy álmom. Jó olvasni hogy összejöhet:) Ugyan úgy ahogy Csilliék blogját is olvastam a tiédet is fogom, remélem nagyon jól érzed magad kint és tudd hogy nagyon irigyellek:)
    Állatira tetszenek a bejegyzéseid és a képeid is.

    puszi: Kitti

    VálaszTörlés