2011. május 1.

Host family Matches - kis statisztikák

FIGYELEM! Ezek kizárólag az én saját tapasztalataim, minden "matching process" más, hisz már az első család is lehet az igazi!!(lsd. Csilli)
Nagyon sok család volt akinél éreztem, hogy jó évem lenne velük, és a gyerekek is édesek voltak, de én makacsul ragaszkodtam ny-hoz. Ami talán jó, de mindez 7 hónapomba telt. 

Megpróbáltam összeírni a családokat, akik megkerestek az elmúlt hónapokban. Az első 20-at még írtam, de utána már nem nagyon, így a felsorolás hiányos:D Összeszámoltam, összesen 48 család írt, ezeket tudtam előkeresni, és mellé írtam az eseményeket, amiknél emlékeztem:


  1. Palm beach garden, FLORIDA, magyar anyuka,gyerek: még nem született meg (Anyuka megkérdezte, hogy van-e gyerekem:D) - pár email váltás
  2. Rockville Center, NEW YORK - 2 adoptált nagylány- Dóri családja lett:) -több email váltás+1 db call (telefonhívás)
  3. Menomonee falls WISCONSIN, - 9-fiú, 6-lány - pár email váltás
  4. Roswell, GEORGIA - két 7éves ikrek fiú
  5. Poolesville, MARYLAND - 3 gyerek: 1-3-0 évesek
  6. Lorton, VIRGINIA: gyerekek: 4,3,0 évesek
  7. Clinton, CONNECTICUT - gyerekek: 5,3,0 évesek
  8. Bethesda, MARYLAND - 3,0,0
  9. Brooklyn, New York -gyerekek:7,4,1 -több email váltás + 2 call
  10. Pennington, NEW JERSEY- gyerekek, 4,1 évesek - több email váltás+1 call
  11. ROCHESTER, NEW YORK - gyerekek: 2,5 +anyuka várandós
  12. Martinsville, NEW JERSEY- gyerekek:4,4,2,0 évesek
  13. Washington DC.: 2, 0 éves gyerekek - 1 call
  14. Rockville, MARYLAND
  15. Kansas City, MISSOURI
  16. Lafayette, CALIFORNIA - több email váltás + 1 call = zsidó család, nem ny:)
  17. Rochester, NEW YORK
  18. Fairfax, VIRGINIA
  19. Ashburn, VIRGINIA
  20. New Rochelle, NEW YORK - több email váltás + 2 call=túl pici baba,és apuka nagyon nem szimpi
  21. OREGON
  22. Dallas, TEXAS
  23. Adelphy, MARYLAND
  24. Pelham, NEW YORK - 1,5 és3 évesek - több email váltás + 1 call = túl pici baba
  25. CONNECTICUT- 8,6,15 months old
  26. Fort Lauderdale, FLORIDA - pár email váltás
  27. Washington D.C.-ből - pár email váltás
  28. Washington D.C.-ből megint
  29. Washington D.C.-ből ismét:)
  30. NEW JERSEY
  31. White Plains, NEW YORK - no car…= no way:) -pár email váltás
  32. Scarsdale, NEW YORK – ő velük sokat leveleztem + 3 call, és ha a brooklyni család nem jelentkezik, őket választottam volna
  33. Princeton, NEW JERSEY - pár email váltás + 1 call
  34. Washington D.C.
  35. Brooklyn, NEW YORK - két kicsilány (2-4 évesek) = MATCH!!
  36. Anyuka: Janice Moodie, vmi profi golfozó, nem tudom hol laktak, csak azt h utazgatni kellett volna velük, UK-ba és Canada-ba = no way!

Mikor elindult a "matching process" és elkezdtek jelentkezni a családok, akkor meg sem fordult a fejemben, hogy ennyit kell majd várnom. Gondoltam, hogy talán 10-20 család közül megtalálom majd a megfelelőt. Viszont azt is tudtam, hogy nem akarok igent mondani a 2.-ik családnak:) Gondoltam kiélvezem ezt a kis procedúrát haha-haa.


Karennel (NY-rockville center) beszéltem először telefonon (Dóri host anyukája lett végül), nagyon jól sikerült, szinte elcseverésztünk, kérdéseket ő se, én se tettem fel, csak úgy beszélgettünk:)) Nagyon szimpatikus volt, csak az zavart, hogy nem nagyon kérdezett rólam. Persze később kiderült, hogy ez semmit nem jelent, csak az én kis önérzetemet bántotta:).  A másik esélyes család, akivel több levélváltás és két villám telefonhívás is volt, az a brooklyni 3 gyerekes család volt. Akik sajnos nem engem választottak, ők a 8./9.-ik családom lehetett. Na ekkor már sejtettem, hogy nem lesz egyszerű, hiszen a statisztikáim szerint minden au pair jelöltre jutott egy nyc-i család, vagy egy sem. Ne aggódjatok, ezek a statisztikák csak felületes fejszámolásokból álnak:D Az átolvasott fórumok, svéd-brazil au pair blogok alapján (thanks google translate). Beteges mi?:)) Még jó, hogy névtelen a blog haha, meg ne keresettek, nem vállalom fel, hogy ezt én írtam:D Aki ismer az meg talán tudja már, hogy kicsit túlpörögtem ezen az aupair témán:).
Nah tehát, a következő, földrajzilag is kedvező helyen lévő család a CA-i család volt. Anyuka fiatal, egy gyerek, szuperjó! Csak hogy elég erősen gyakorolják a zsidó vallást, ami már nem annyira volt szimpatikus(értsd: kóser kaja), és mivel Juca szereti ha a pizzán van sajt/bacon, a pasta finom tejszínes, ezért őket is visszautasítottam. Najó, persze az is közbeszólt, hogy CA messze van NY-tól, rokonlátogatás szempontjából is.
 
Beszéltem még pár családdal, de ők nem annyira érdekesek. Nagyon sok mindent tanultam ez alatt a „process” alatt,  például hogy nem kell idegeskedni, ha nem írnak egyből vissza, és te már ott dekkolsz fél napja a gép előtt,  az amerikaiaknak más az életritmusuk, na meg ők nem izgulnak talán annyira, hogy ki lesz az aupairjük, nem úgy mint mi. És még sorolhatnám mi mindent tanultam, de az inkább csak rám nézve érdekes, mindenesetre, aki belevág, az készüljön fel rá, ha eddig nem volt türelmes, most annak kell lennie! Sok lány már az első családot kiválasztja, mert már annyira mehetnéke van, ami nem baj hisz lehet az első család a tökéletes, de lehet baj is, nem szabad elkapkodni:). Jajj olyan bölcs vagyok, néha teljesen elcsodálkozom, mit osztom én az észt, nade ez egy szabad ország (még), így kihasználva a blog adta szabadságot (még), osztom hát:).
Nem saját szórakoztatásomra okoskodom, szívesen segítek sorstársaimon, tudjátok az információ nagy érték, sokan alábecsülik, pedig ha jó helyen vagy jó időben a kellő információk birtokában akkor bizony csodák történhetnek, ámen.

Engem rettenetesen érdekelt, hogy más lányoknak hogy megy a családkeresés, nameg, hogy a családoknak hogy megy az aupair keresése:)). Ezért a facebook-ot kihasználva ráleltem egy csomó másik hasonszőrű, au pair jelöltre, akikkel a mai napig kapcsolatban vagyok, vannak köztük svéd, brazil és ukrán lányok na meg persze a magyar csajok! A svéd lányok rettentő tájékozottak, segítőkészek  és összetartóak, ami már kicsiny népünkről kevésbé mondható el. Sajnos negatív tapasztalatokat is szereztem az elmúlt hónapok során, páran biztos tudjátok miről beszélek, sajnos az irigység benne van a magyarok vérében, az én véremben is ne essék félreértés, de én próbálok változni. Van az a közmondás: „Ne szólj szám, nem fáj fejem” ezt néha alkalmazni kell, én nem voltam elővigyázatos így meg is lett a következménye. Na de nem beszélek rébuszokban:).

Inkább több a pozitív tapasztalatom, mint negatív, Csillitől nagyon nagyon sokat tanultam, sajnos kevés olyan embert ismerek, mint ő, aki a kitartás és türelem példaképe:).
Van egy weboldal, amit lehet már páran ismertek, host anyukák fóruma, au pair keresés a családok szemszögéből. Nagyon sok érdekes kérdés merül fel, és nem is gondolnátok, hogy mi minden foglalkoztat egy host anyukátJ.  Leírják a tapasztalataikat, ki a jó aupair - rossz au pair. Hogyan keresik meg a megfelelő lányt a gyerekeikhez, mik a főbb szempontok stb.:




 Nem tudom mit írhatnék még, ha eszembe jut még valami hasznos, jelentkezek.

Legyetek jók!

25 megjegyzés:

  1. Ez nagyon hasznos - főleg, hogy még a családkeresés előtt állok (és szerintem nem csak én). Ezer hála és köszönet! :)

    VálaszTörlés
  2. Én szerintem is hasznos volt :) én is szeretnék majd később aupairkedni,de egyelőre még nincs itt az ideje, mert más dolgokat kell megoldanom.
    Szép hetet :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon köszi a bejegyzést! Különösen örültem neki, mert pont előző héten gondolkodtam, hogy írok neked, hogy megkérdezzem milyen családok és honnan jelentkeztek, erre megnyitom a blogot és tessék... :) Szóval köszi még egyszer.
    Ami meglepő volt:

    1. Én eddig úgy tudtam hogy Floridában élő hostcsaládokkal nem foglalkozik az ügynökség, de ezek szerint most már igen. --> Mondjuk nem hiszem hogy választanék floridai családot, mert akárhányszor fel akarok majd fedezni egy nagy várost, hosszú repülő út elé nézek, jó sok költséggel.

    2. Örülök, mert láthatólag sok a babás család is. Aminek annyira nem örülök, hogy a legtöbb helyen 3 is van, max. kettőt vállalok majd, de inkább egyet.

    Gondoltam megosztom... :)
    Húú, biztos már nagyon izgatott vagy hogy hamarosan indulsz. Annyira jóóó! :)
    Az interjúról meg a nagykövetségen történtekről is írsz majd egy kicsit??? Jó lenne, mert ahány ember, annyi történet + tapasztalat.

    Szép hetet,
    Évi

    VálaszTörlés
  4. Évi: igen már nagyon várom:)) Vannak floridai családok de kevés, és állítólag kevés arra az aupair is.

    Azért nem írtam a vízum interjúról, mert semmi extra nem történt, na de beleírom a vízumos bejegyzéshez, pár mondatban!check it;)

    VálaszTörlés
  5. Nem is baj, Florida ezért sem jönne szóba.

    Okés, köszi, majd lecsekkolom. :)

    VálaszTörlés
  6. Hallottam floridai au-pairről, szóval léteznek, csak elvétve :)
    Viszont személyes tapasztalatból mondom, sokkal izgalmasabb NY vagy California :) :)

    Juca, tényleg nagyon hasznos ez a bejegyzésed!
    Végigfutottam a listán... hát, nem semmi. És a lényeg, hogy igazad volt, megérte várni. Szerencsés vagy, hogy megtehetted, sokan sajna nem tudnak....

    Már várom, hogy kint legyél. Ha a Union Square-en sétálgatsz jussak eszedbe! Evi's Home :)

    VálaszTörlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  8. Szia Bianka, mi az e-mail címed?

    juca

    VálaszTörlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  10. Szia!

    Már hónapokkal ezelőtt láttam a blogod, mikor az első családok írtak neked.. durván türelmes vagy :) De jó, hogy látom, hogy ennyi ideig is lehet, így én sem fogom elkapkodni.

    Nekem nagyon hasznos, hogy leírtad az ügynökségek pro-kontráit, mert az Au-pair in America és a Babaország között vaciláltam, de megerősítetted, hogy az America-val menjek :)))

    ezen kívül az is, hogy leírtad a bébis hátrányokat, mert ez eddig eszembe sem jutott.
    egyébként én is NY-ba szeretnék menni mindenképp.:)

    arra még én is kíváncsi lennék, hogy milyen volt a vízuminterjú, meg arra, hogy te hogyan szereztél 200 óra tapasztalatot? mert nekem van egy 2éves kishugom, de az állítólag nem számít, mert családtag... :(

    Elolvastam már Csilli blogját, Dóriét, Éviét, Fanniét is követem és nagyon örülök, hogy a tiedet is láthatom a legelejétől!

    Már 2 éve tervezgetem, hogy én is Au-pair leszek.. de még 2 évet várnom is kell az érettségiig.. :) No nembaj, addig olvasgatom a blogokat és erőt merítek a bejegyzésekből! :)

    Nagyon nagyon drukkolok neked, hogy jó helyre kerülj és jól érezd magad!!

    Puszi, Meli

    VálaszTörlés
  11. Juca, a baratnom mar regisztralva van a progiba es egyebek (nem a majdnem 27 eves), mar csak a csaladok hivasait varja es juliusi indulassal jelentkezett. Kerte, hogy adja meg a cimet : izsaklilla@gmail.com. Lillanak hivjak :-)

    Ps. javasoltam, hogy kezdjen blogot, de egy kis batoritasra szorul :-)

    Sok siekrt csajok!

    VálaszTörlés
  12. Meldzsi, ha még van két éved, addig simán szerezhetsz tapasztalatot babysitterként. Én nekem szerencsém volt, mert már 7 éve kipattant a fejemből ez az aupair terv és már akkor elkezdtem keresni a lehetőséget a környezetemben. Viszont találtam egy weboldalt ahol hirdetnek ilyen babysitterkedési lehetőséget: micimacko.net

    A vízuminterjún történteket már beleírtam a visa approved-os bejegyzéshez:) check it!

    Melinda,szívesen segítek neki is, ha kérdése van.

    puszi:juca

    VálaszTörlés
  13. Szia Juca!

    En mar majdnem 1 eve vagyok kinnt ezzel az ugynokseggel, de nincsenek jo tapasztalataim! Elore szolok ne legyenek nagy elvarasid, es az a ket kicsi lany olyan cuki kepen, de valojaban milyenek... az csak akkor derul ki, ha idejossz es megtapasztalod! Eloszor en is ilyen boldog es lekes voltam, de jo, Larchmontban talaltam egy kedves csaladot! Eloszor mindenki kedves volt, aztan meggyanusitottak hogy penzt loptam, es tul sokat eszem es iszom! Eleg eros idegzet kell, hogy elviselj egy amerikai csaladot, sajnos!Remelem te tobb szerencsevel jarsz, mint en! Nem tudom mikor erkezel, de majd szivesen talakoznek veled!sok pusszantas

    VálaszTörlés
  14. Szia Lili!

    Sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültél, mielőtt kimentél kikérdezted a család előző aupairjét??Ő mit mondott??Ha jól emlékszem Teo ott lakott nem?Őt kikérdezted?Biztos ismerte a családot....ilyenkor hallgatni kell a jó tanácsokra, mert ha azt mondják h bizony az előző aupairjük rematchelt, akkor az azt jelentheti, hogy a család nem 100-as,vagy nem alkalmasok arra, hogy aupairrel együtt éljenek.

    Szerencsésnek mondhatom magam, mert a "családom" jelenlegi aupairjét Csilli ismeri, aki csupa jó dolgokat mondott a picikről, és a szülőkről, így nagy baj nem lehet!Remélem:)

    üdv.:juca

    VálaszTörlés
  15. Haho!

    En beszeltem az au pairukkel,nemcsak emailben, hanem amikor megerkeztem, szemelyesen vele is dolgoztam 2 hetig! Addig nem is volt baj! Ezert mondom, hogy mert csilli ismeri az csaladot es az ex au pairuket, sajnos semmit nem jelent! Inkabb, ki mennyire tud flexibilis lenni es alkalmozkodni! Termeszetesen az au pair sem akar rosszat a csaladnak, igy az esetleges negativumokat nem fogjak neked elmondani! Kinek, mi a jo, sztem ez eleg relativ, nem lehet mindenkire rahuzni! En csak annyit ajanlom, hogy ne szovogess nagy terveket, ne legyenek nagy elvarasaid, mert akkor nem fognak rosszul esni a dolgaik, pl.: felszinesek! De itt nemcsak errol van szo, hanem sok minden masrol is!En kivanom hogy jo csaladot talalj, es jol erezd magad! Csak tudnod kell, hogy ez itt nem sok mindenkinek adatik meg!Tudasd mikor jossz, akkor bemegyek a citybe, hogy beszamolj az elmenyeidrol!En szokimondo vok, remelem nem sertettelek meg!

    VálaszTörlés
  16. Szia Lili,

    És mindegyik au pair dicsérte azt a családot? Egy rematch-es család nem a legjobb választás szerintem.
    Abban igazad van, hogy egy aupair is azt mond amit akar a családról....És mindenki tudja aki kimegy(remélem), hogy ez egy zsákbamacska mármint a családválasztás szempontjából, mint ahogy a blogomban már korábban is írtam. De ha az egyik volt aupairjük nekem azt mondaná, hogy héé ne menj hozzájuk mert nem normálisak és a másik aupair meg dicsérte vna őket, akkor bizony nem választanám őket.

    Lili, nem sértettél meg, én is szókimondó ember vagyok:) És próbálok mindig optimistán gondolkodni, és biza szövögetem a nagy terveimet:) Mert ha esetleg rosszra fordulnának a dolgok, akkor ott a rematch, szerintem onnét még simán tervezhet az ember. Nem kell remegve kimenni, és én tudom, h jó évem lesz kint hisz ez többnyire rajtam múlik majd.

    Üdv.:juca

    VálaszTörlés
  17. Anyááám ez a háttér, lehidalok!!!!!!!!!!!
    Oltári!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  18. Köszi Évi, asszem tovább nem csicsázom, kész passz!

    VálaszTörlés
  19. Na hallo Juca!


    En egyenlore 1 olyan csaladrol se hallottam, akinek nem volt rematche! Sztem akinek nem volt az hazudik! Nekik is zsakba macska kik kapnak! Es en nagyon sok lannyal kapcsiban vok, senki se elegedett a csaladjaval! Kiveve 1 szemelyes ismerosomet! Tehat 50-bol 1! Sztem ez eleg rossz arany!Az en csaladom is sokkal tobber var, ami programban van, de ok meg az alapvetoket, se akarjak teljesiteni neha! Nem egyszeru az tuti! Minden au pairuk elerhetoseget, pedig nem adjak meg!Nekem is ilyen mezes mazos levelet irt, hogy eddig 5 au pairuk volt, utobb kiderult sokkal tobb, es hogy mindegyikkel tartja a kapcsit! Te most gondolnad hogy hazudik??? Ja, utana szemelyesen is kiderult, hogy hazudott nekem! Ez van, szerencsere a harpia multte! De itt sok problema van! Ennek 1 evvel hosszabbitottam, viszont ennel a csaladnal csak fel evet kell maradnom, tobbet nem is birok veluk, aztan kitalalom mi lesz a jovoben!

    VálaszTörlés
  20. Szia Lili,

    Őszintén sajnálom, h ennyi rossz tapasztalatod van:( Én szerencsére ismerek lányokat akik kedves családot kaptak, persze mindenhol vannak nehéz időszakok még a legjobb családnál is.Nagy naívság lenne azt gondolni, h van tökéletes "host család", és talán ezért van a sok rematch, sok lány nem tudja mi vár rá.

    Ajánlom figyelmedbe a blogomon megadott linkeket, a "jelenlegi au pair blogok" listáját, akik közül egyedül Vivi rematchelt és egy nagyon jó családhoz került. Jaaa, és a "régi au pair blogok" listáját is lesd meg, mert vannak ott is "siker story-k":) Tehát én merem állítani, hogy igenis vannak jó családok. Csak tudni kell alkalmazkodni, mint ahogy te is írtad korábban! Ne vegyük el a lányok kedvét szerintem, mert ez az aupair program elég sok jót is ad. A családkeresés persze kulcskérdés....

    üdv.:juca

    VálaszTörlés
  21. Igen, hál' isten én is kevés rematchról hallottam a lányaink közül :)
    Juca, Vivi blogja régóta érdekel, nem szólsz neki, kérlek, hogy küldjön meghívót? :$
    dedori@tvnetwork.hu

    VálaszTörlés
  22. én is nagyon megköszönném, mert én is el szeretném olvasni Vivi blogját is!!

    (csavar9@windowslive.com)

    VálaszTörlés
  23. Lányok, itt van Viven e-mail címe, írjatok neki, talán így egyszerűbb:


    vivien.santa@gmail.com

    VálaszTörlés
  24. Ez igy igaz. 8 honapig a pokolban eltem,de majustol minden megvaltozott. Nagyon jo uj hostcsaladom van. Ok sem tokeletesek (ahogy mi,au pairek sem),de torekszunk arra hogy minden a legnagyobb rendben legyen. Hiszen egy hazban elunk vagy mi a szosz... :)

    VálaszTörlés