2011. május 16.

"Matching process" --> kérdezz - felelek

Mivel pár kérdés felmerült a matching process kapcsán, megpróbálom megválaszolni őket itt. Ha van még kérdésetek nyugodtan tegyétek fel.


Hogyan utasítsuk vissza finoman a családot? Néhány verzió amiket én használtam:

Még mielőtt leírnám ezeket, javaslom, hogy jól gondoljátok át, hogy visszautasítotok-e egy családot, hisz semelyik sem tökéletes. És csak pár a család által megválaszolt kérdés után tegyétek ezt.

"Thanks for your interest, and your time to read my application. I really like your family and your kids are adorable, but I feel I am not the right au pair for your kids. I hope you will find the best au pair for your kids."

"Thanks for your letter. I have read through your family's essay and I feel I wouldn't be as confident with your kids as you would expect from me as I have less experience with babies. I wish you all the best to find the best fit for your kids!"

Lehet akad benne helyesírási hiba, de nem baj hisz azért megyünk ki, hogy megtanuljuk a nyelvet! Amióta amerikaiakkal levelezek kicsit áformálódott a fogalmazási stílusom vagy mi. Már nem tudom mikor ragadt ez rám, és honnan szedtem anno, de az amerikaiak kicsit ömlengős-bájolgós emberek és ezért a megfogalmazásokban is mindig kedvesebben fogalmaztam mint mondjuk egy munkahelyi levél megírásakor, miközben a kettő terület szinte ugyanaz, ha értitek mire gondolok.

Első skype a családdal!

Sok minden itt derülhet ki, hisz látod anyukát, apukát és a gyereket. Látod a reakcióit, és talán feltudod mérni, hogy 1 évig elviselhetőek lesznek-e:)). Nem kell parázni(csak egy pindurkát), ha nem értesz valamit, ők tisztában vannak azzal, hogy nem anyanyelved az angol. Sokat jelent az is, hogy anyuka mennyire veszi ezt figyelembe, van aki ugyanúgy lehadarja a mondanivalóját mintha a manikűrösével társalogna, viszont vannak anyukák akik érzékelik, hogy lassabban kell beszélniük, hogy mi felfogjuk a mondanivalóját. Ez is sokat elmond. Mivel a legtöbbször késő este kerül sor a beszélgetésre (az időeltolódás miatt), ezért jó ha bekészítesz egy kávét és párnát a gép mellé mert előfordul, hogy várni kell rájuk:) De akármilyen fáradtak is vagytok, mosolyogjatok!!!!Ez az alapszabály, mert azzal talán leplezhető a késő esti demotiváltság, hisz ki képes hajnali 11-kor 1000%-al lelkesedni?! Nahjó vannak páran, én nem tartozok közéjük, épp ezért találtam ki ezt a "mosoly" üzemmódot ha ha.

Másik dolog, hogy kérdezzetek amennyit tudtok és ha a beszélgetés után valami még nem tiszta, vagy bizonytalan vagy valamiben, akkor azt meg kell kérdezni még egyszer!


Mielőtt "igen"-t mondanál a családnak, ezeket mindenképp tisztázd le:
  • gyerekekről tudj mindent(miket esznek, mikkel szeretnek játszani stb.)
  • munkaidőd
  • kocsi használata (saját vagy közös?)
  • curfew
  • régi aupairek leinformálása

Bemutatkozó videó készítése:

Az APIA-nál kell, tanácsos készíteni. Én mielőtt hozzáfogtam volna, megnéztem pár ilyen videót, csak hogy lássam milyen is a jó videó. Itt találtok néhányat: AuPair videók
Nem kell túlbonyolítani, amit én persze megtettem:) Elég ha mosolyogsz és lehet hallani amit mondasz:)

Puszi, Juca

14 megjegyzés:

  1. Hol lehet megnézni a te videódal? :D

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Evi,azt nem szivesen tennem kI,mert szerintem szar lett:)

    VálaszTörlés
  4. Köszi a videó linket, igazán hasznos!

    Hát vannak elég 'érdekes' videók, addig fogom majd alakítani az enyémet (a távoli jövőben) míg nem lesz szipi-szupi :D , nem akarok égni... :)

    Juca, akinek ilyen szép blogja van, annak tuti a videója sem kaki! :)

    VálaszTörlés
  5. Hello!

    Nagyon jo ez a bejegyzesed is es remelem nem haragszol meg ,de elloptam az egyik mailedet.Eppen most utasitottam vele vissza az egyik csaladot.De te mar lassan indulsz.Izgulsz mar?:)

    VálaszTörlés
  6. Bianka, azért írtam h esetleg más is felhasználhassa:)
    Igen, már kezdem érezni a nyomást:D de szerencsére akadt egy másik magyar lány aki pont akkor megy ki így már ketten leszünk!!

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Látom találtál utazótársat!:)) A hasznos infókat pedig köszi:)

    VálaszTörlés
  8. Kérdés:
    Szerinted ha egy családnak még nem volt au-pairje, akkor hogy lehet alaposabban utánajárni hogy valójában milyen is a family?

    VálaszTörlés
  9. Évi: Ebben az estben, sok-sok kérdéssel tudod kipuhatolni, hogy mégis milyen a család. Vagy, ha volt korábban babysitterük, akkor annak is elkérheted az elérhetőségét. Szerintem azért pár levélváltás és skype beszélgetések során kiderül, hogy milyen mentalitású is a család!:)

    VálaszTörlés
  10. Hát köszi, nekem is kb. ezek jutottak eszembe.
    Csak azt sem akarom hogy a család úgy érezze, hogy kihallgatáson vesz részt. :D :))
    Mindegy, ezen még kár aggódnom, fényévnyire vagyok ezektől a procedúráktól.

    VálaszTörlés
  11. Hát sajnálom ha nem tudtam segíteni:) Nem fogják azt gondolni, hogy kihallgatáson vesznek részt, ők is fognak feltenni kérdéseket, máshogy nem ismerhetitek meg egymást.

    VálaszTörlés
  12. Szia Juca! :)

    Ma akadtam rá a blogodra és erősen érzem, hogy rendszeres látogatóra leltél személyemben :D
    Húúú nekem is már két éve nagy álmom au pairnek menni, ráadásul dettó mindenképpen New Yorkba, tekintve, hogy szerelmes vagyok abba a városba :) Én most vagyok 19 és elsős egyetemen, amit még szeretnék befejezni előtte :) Vagyis még két évem van a nagy kalandig. Mindenképpen ezt az ügynökséget szeretném majd választani, amit te is, mert tényleg megbízhatónak tűnik.
    Annyira örülök, hogy idetaláltam, ráadásul pont most, a "kezdetekkor", így pedig élőben végigkövethetem, hogy te hogyan éled majd meg ezt az egészet :) Csilli blogját is elkezdtem olvasni (most tartok 2010 áprilisában) és, ami még külön megfogott az az, hogy milyen jó kis baráti társaságok alakulnak ki :)
    Az egyik előző bejegyzésedben írtál az irigységről. Hát be kell vallanom, én most irigy vagyok rád, de nagyon :D Szerintem egy bizonyos mértékű irigység ott van az emberek többségében, csak az a kérdés, hogy ki, hogyan kezeli :) A baj akkor van, ha átcsap rosszindulatba...
    Szóval én mindenesetre nagyon sok sikert kívánok neked és azt még el kell mondanom, hogy szuper, ahogy írsz! :) Nagyon nagyon drukkolok neked!! Már csak egy picivel több, mint egy hónap és repülsz! :)

    Leila

    VálaszTörlés
  13. Hello!

    Juca én is elkezdtelek olvasni, nagyon örülök, hogy egyre több blogot tudok követni ;) De szerintem ezzel más is így van! ;P
    Biztosan jó éved lesz ez kétségtelen, mi meg várjuk majd a jelentkezésed a blogon keresztül! :))


    Leila hozzászólásához annyit, hogy én is elsős vagyok egyetemen és 2 év múlva ha minden jól megy én is szeretnék kimenni! ;)Nagyon jó, hogy látom más is tervezi akkora..:P

    VálaszTörlés
  14. Leila,Barbi: remélem lesz majd időm írni! Mindent szeretnék lejegyezni:)
    Örülök, hogy megtaláltátok a blogom:)

    Juca

    VálaszTörlés